De kosten van onwetendheid: simpele oplossingen zijn altijd duur

In een steeds complexere wereld verlangen we naar simpele oplossingen. Dat is niet zo gek, maar kan gevaarlijk zijn. Niks nieuws, zeker niet in marketing: neem een pilletje en je bent voor altijd slank zonder diëten en sporten. Een zogenaamde ‘quick fix’: zonder er moeite voor te doen en het liefst gratis. Maar de werkelijke kosten krijg je (of de hele wereld) altijd gepresenteerd!
Trust me, I’m a doctor?
We hebben de tijd niet om ons over alles echt goed over te informeren. Daarom besteden we dat uit aan experts en autoriteiten: je gaat naar de dokter, wanneer er iets met je gezondheid is. Die heeft er jarenlang voor gestudeerd.
Totdat Dr. Google op de proppen kwam en we van bewust onbekwame brave patiënten opeens allemaal onbewust onbekwame medische experts werden.
Dit fenomeen zie je overal ziet opduiken. We krijgen allemaal te maken met mensen die onze expertise in twijfel trekken en het beter denken te weten op basis van een kwartiertje internetten. Het positieve daarvan: het houd je scherp en dwingt je goed op de hoogte te blijven van je eigen vakgebied. No sleeping on the job!
Het nadeel is dat slimme profiteurs hier op elk niveau gemakkelijk misbruik van maken: stem op mij en ik breng ons land terug naar een verleden dat nooit bestaan heeft. Met ouderwetse normen en waarden, met een muur om buitenlanders tegen te houden; met jobs voor iedereen in de fossiele brandstofsector (Lekker toch, die zachte winters?).
Met argumenten die zorgvuldig de echte problemen (en oplossingen) vermijden.
De kosten zijn hoog
De no-deal Brexit, waar we op dit moment op afstevenen, is een goed (slecht?) voorbeeld van de kosten van onwetendheid: bronnen voorspellen een permanente krimp van de Britse economie. De financiële crisis van 2008 is nog zo’n voorbeeld: banken wisten zelf niet meer wat ze precies verkochten. Op kleinere schaal: internetreclamefraude (bots, clickbait, etc.) die jaarlijks miljarden kost.
Lees hier ook over de quick fix van de Vanity Metrics
“Wie denkt dat kennis duur is, vergist zich in de kosten van onwetendheid.” Een uitspraak van Omdenken, die mooi zou staan op een tegeltje aan de muur. Direct boven de deur van onze (en jouw) huiskamer om je iedere dag te herinneren.
Aan de ene kant lijken we niemand meer te vertrouwen, vooral overheden, media en autoriteiten niet. Aan de andere kant geloven mensen dan opeens een charlatan met een mooi praatje (kijk maar eens welke ‘dokter’ de anti-vaxxers volgen). Het ergste is dat we langzamerhand gewend raken aan alternatieve en halve waarheden.
De thuiscursus brand manager: succes gegarandeerd
We zien de gemakkelijke beloftes ook terugkomen in opleidingen en op de arbeidsmarkt: voor 300 euro kun je Brand Manager worden en meteen een topjob claimen bij een groot bedrijf! Dit is een voorbeeld dat wij tegenkwamen:
“Schrijf je dan nu in voor onze speciaal ontworpen, ovenverse thuiscursus Brand Manager en leer alles om merken naar nieuwe hoogtes te lanceren! Je bestudeert alle vereisten en kenmerken van een sterk merk en ontdekt de middelen en geheimen voor immense naamsbekendheid en een fors merkimago! Merkpositionering, marktonderzoek, consumer trends, online marketing, growth-hacking, noem het maar op, dit wordt allemaal een koud kunstje voor jou.
Na de thuiscursus ben je klaar om als professioneel en premium brandmanager te werken en een buitengewoon winstgevende carrière te kickstarten waarin in er werkelijk geen limiet op jouw eigen succes staat!”
Wat een sukkel zeg, dat ik jaren gestudeerd hebt en daarna onderaan begonnen ben om het vak te leren! Zijn dat de kosten van mijn onwetendheid? Of maken gehaaide verkopers gebruik van andermans onwetendheid op vlak van marketing?
Geloof versus onwetendheid
Dienstverlening is extra vatbaar voor deze manier van overtuigen. Er komt altijd geloof bij kijken wanneer je iemand voor de eerste keer inhuurt. Niet weten of iemand aan je verwachtingen zal voldoen, is overigens niet hetzelfde als onwetendheid. We zien wel vaak een attitude van: liever iemand die ik ken, dan iemand die de job het beste kan (oké, beetje te zwart/wit, maar het gaat om het idee).
Bij De Marketing Mentor bieden we geen gemakkelijke oplossingen, geen quick fixes. Wil je het gemakkelijk? Dan ben je bij ons aan het verkeerde adres.
Wil je het goed? Een goed fundament voor je bedrijf kost tijd en geld en soms ook bloed, zweet en tranen (die ook van blijdschap kunnen zijn overigens). Wij geloven (en hebben al vaak in de praktijk bewezen) dat dit cruciaal is om een duurzaam winstgevend bedrijf op te bouwen.
Onze kennis en ervaring is zorgvuldig opgebouwd en onderhouden in dertig jaar tijd en we laten geen kans voorbijgaan om bij te leren. Daar hebben onze klanten het meeste profijt van.
Ga nu het gesprek met ons aan en ontdek zelf wat dat voor jou kan betekenen! Bel (+32 472 436513) of mail (frank@demarketingmentor.com)
Foto: in de katholieke kerken in Goa, India, vindt je dit soort beeldengroepjes