De rentree… back to school, terug naar het werk

Het is weer zover: 1 september is bijna aangebroken. Dit jaar nog meer dan anders de dag van de ‘rentree’, oftewel de terugkeer naar het gewone leven na de vakantie. Niet alleen de scholen starten weer, ook de thuiswerkverplichting wordt die dag opgeheven.
Met het gruwelijke, dubbele dodelijke ongeval in Antwerpen nog vers in het geheugen, stellen we ons nog eens de vraag: van wie is de straat?
De purpose van Volvo
Volvo heeft als merk sinds jaar en dag veiligheid geclaimd. Als productkenmerk (de veiligste auto), maar inmiddels ook als purpose: Volvo maakt de wereld veiliger. Die purpose is mooi uitgewerkt in hun campagne: ‘Be Safe Be Late‘. Daarin roept het automerk ouders op om de eerste schooldag, 1 september hier in België, hun gedrag aan te passen en hun prioriteiten op orde te hebben. Dat betekent de veiligheid van alle kinderen (en andere weggebruikers) op nummer 1 en op grote afstand daarvan staat op tijd op kantoor komen.
N.B. Volvo gaat internationaal inmiddels nog een flinke stap verder in hun purpose om de wereld veiliger te maken. Dat legt Björn uit in deze video waarin hij op zoek gaat naar de ‘ultimate safety test’. Mooi voorbeeld van hoe je jezelf als merk opnieuw relevant maakt.
1 september ongeluksdag?
“De ochtenddrukte op de eerste schooldag is nog chaotischer dan op andere dagen: mensen moeten hun kinderen tijdig op school afzetten en moeten op tijd op hun werk zijn”, legt Volvo’s reclamebureau uit. En als je gehaast bent, let je minder goed op (zegt 49% in Volvo-onderzoek). Volvo doet met de campagne een oproep aan werkgevers voor flexibiliteit: “Stop even de tijdsdruk en rij veilig. Op één september moet het kunnen om wat later te starten”, zegt managing director Wim Maes.
Goed idee, zo’n campagne. Kleine veranderingen kunnen zeker een groot verschil maken, vooral wanneer je daarmee ongelukken voorkomt. Volvo heeft zich het thema verkeersveiligheid al langer aangetrokken en het pas helemaal in het merk-DNA. Ons oordeel luidt dus: geen woke washing, maar een echt purpose.
Een veilige straat is een straat zonder auto’s
“In de dagen direct na de zomervakantie belandt bijna een complete schoolklas aan fietsende kinderen op de eerste hulp.” En dat terwijl in Nederland zomervakanties gespreid zijn en er geen sprake is van zo’n piekmoment als 1 september in België. Elke dag gebeuren er ongelukken in de nabijheid van scholen.
Moeten we dan niet veel verder gaan met het veilige-straat-idee? Wat als we gewoon naar 0, nul, zero verkeersdoden in het verkeer gaan? Dat vergt wel een beetje omdenken, want: van wie is de straat eigenlijk? Op dit moment heel duidelijk van de auto. Brussel heeft daar al stappen in de goede richting gezet met meer autovrije straten en een snelheidsbeperking van 30 km in het centrum.
Je kunt nog verder gaan, begrepen we toen we op De Correspondent lazen: Loopt het kind op de weg of loopt de weg door zijn speelruimte? van Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet. De dominantie van de auto in onze straten is helemaal niet zo vanzelfsprekend en het kan beter, nee, het moet beter!
Waarom vinden we ongelukken met kinderen normaal?
We waarschuwen kinderen, hun begeleiders en automobilisten om extra goed op te letten. De grote vraag is echter: waarom vinden we het normaal dat de straat voor kinderen levensgevaarlijk is? Waarom accepteren we dat er zoveel ongelukken gebeuren?
Nog zo’n voorbeeld van denken binnen het ‘frame’: de fietshelmentest. VRT News kopt: “Fietshelmen voor kinderen lang niet allemaal even veilig: ga goed na wat je koopt.” Je kunt het ook omdenken: “Auto’s voor kinderen lang niet allemaal even veilig: ga goed na wat je koopt.”
‘We accepteren dat er mensen in auto’s – machines van 1.500 kilo – rondrijden in de directe leef- en speelomgeving van jonge kinderen. [..] Wie harder wil rijden dan 30, kan dat meestal gewoon doen, en deze steeds grotere en sterkere machines rijden soepeler naarmate ze harder gaan. Dáárom is het voor peuters onveilig op straat.’
Oproep van De Marketing Mentor bij de ‘rentree’
Bij de grote ‘rentree’ dit jaar roepen wij daarom op om:
- de auto niet te gebruiken om kinderen naar school te brengen (als het kan)
- goede afspraken te maken met je baas over passende werktijden (bij voorkeur voor het hele schooljaar)
- wat meer ‘omdenken’ te praktiseren in je leven!
Zoals Volvo het uitdrukt: We welcome you to try it!
Wil je samen met ons jouw zakelijke uitdagingen ‘omdenken’ en een visie buiten het ‘frame’ ontwikkelen? Reserveer dan een sparringsessie via ons aanbod. Zet de stap naar betere marketing!
Foto bij deze blog: Background vector created by freepik – www.freepik.com