Dit is het duurzaamste merk ter wereld

‘Duurzaam’ en ‘eco’ zijn claims die merken en bedrijven steeds meer gebruiken. Fantastisch! Het is de hoogste tijd, eigenlijk al lang over tijd, dat we onze economie vergroenen. Helaas lopen sommige bedrijven er de kantjes vanaf en gebruiken ze niet- of slecht onderbouwde en soms ronduit misleidende claims, zo blijkt. Daarmee verpesten ze het voor iedereen: merken, mensen en eigenlijk de hele wereld.
Dit is een extra blog in het kader van Earth Day op 22 april. Het motto dit jaar is ‘Invest in our planet’. Lees er hier meer over
Laten we vooropstellen dat het superpositief is, dat duurzaam (sustainable) een zeer gewild en aantrekkelijk label is. Groen, ecologisch en duurzaam zijn, begint langzamerhand de norm te worden. We zijn nog niet zover: de eco-claims en duurzame labels zullen dan juist verdwijnen. In plaats daarvan zul je enkel nog waarschuwingen op niet-duurzame producten zien, zoals hierboven: Gevaar! Dit product brengt schade toe aan het klimaat en de mensheid.
De groene economie beloont iedereen
Het zal iedereen inmiddels ook duidelijk zijn dat een groene economie noodzaak is. Volgens het laatste IPCC rapport is het voor de mensheid echt nu of nooit. Over drie jaar, in 2025 moet onze CO2 uitstoot gehalveerd zijn. Dat is een gigantische opgave, maar de beloning belooft ook navenant te zijn: een beter leefbare wereld met meer welvaart!
Het bedrijfsleven zal hierin een grote rol moeten spelen en samen met overheden de verantwoordelijkheid nemen om dit voor elkaar te krijgen. Het kan nog, zegt het IPCC. Het beste nieuws is dat een groene toekomst een welvarende toekomst met meer en betere jobs, terwijl de investering om dit te bereiken heel beperkt is: slechts een paar procent van het BBP (Bruto Binnenlands Product) van de wereld.
Daarvoor is veel meer nodig dan producten met een iets kleinere CO2-voetafdruk. Maar het is een begin en dat is altijd beter dan niks doen.
93% gelooft de claims niet
Het grote probleem, wereldwijd, is dat er nu veel valse of misleidende claims zijn over producten, en diensten. Dat leidt tot reputatieschade voor merken en bedrijven, dus tot waardevernietiging. Veel erger: het leidt tot verlies van vertrouwen van het publiek, van de kopers. Waarschijnlijk voor altijd.
Uit Belgisch onderzoek (2019) bleek dat 93% van de mensen de groene claims van bedrijven niet geloven. Wantrouwen zit in de aard van de Belg, zul je misschien zeggen, maar dan nog is dit extreem. Merken moeten in dit land nóg zorgvuldiger zijn met hun uitspraken en het nakomen van beloftes.
42% van de claims biedt grond voor rechtzaken
Dat hebben ze blijkbaar nog niet goed begrepen: UBA Belgium onderzocht vorig jaar merk- en bedrijfsclaims en concludeerde dat 42% daarvan zo ‘slordig’ geformuleerd is, dat er grond genoeg is om een rechtszaak aan te spannen. Geen wonder dat er geen vertrouwen meer is.
Recent onderzoek in het Verenigd Koninkrijk toont aan dat ook daar 40% van de claims mogelijk misleidend is. Men spreekt over mogelijk, omdat er nog nader onderzoek nodig is om vast te stellen of de wet overtreden is.
Vage claims, foute labels, niet de hele waarheid
Wat gaat er mis? De Britse onderzoekers stelden het volgende vast:
- vage claims en onduidelijk taalgebruik
- eigen eco-logo’s en -labels die niet geaccrediteerd zijn
- verbergen of achterwege laten van bepaalde info voor een duurzamere beeldvorming.
Voor kopers is er een bijkomend probleem, namelijk dat de meeste ecologische en duurzame producten aan een hogere prijs verkocht worden. Duurzamer materiaalgebruik, schonere productiemethoden, betere arbeidsomstandigheden en lokale productie (hogere lonen) kunnen dat legitimeren.
Consumentenbedrog
We spreken echter over regelrecht bedrog van de consument, wanneer de fabrikant een hogere prijs vraagt, terwijl er geen enkele of nauwelijks verduurzaming plaatsgevonden heeft. Kopers voelen zich dan terecht bedrogen en zoals iedereen weet: een goede reputatie komt te voet en gaat te paard.
Er is een enorme opportuniteit voor bedrijven om bepaalde aspecten van duurzaamheid (zie de SDG’s) in te zetten voor de eigen toekomst. Het motto van Earth Day is ‘Invest in our planet’. Meer aanmoediging heb je toch niet nodig? Duurzame investeringen leveren al jaren veel meer op. Maar doe het wel integer en doe het goed.
Start met investeren in verduurzaming
Stop dus direct met vage, ongefundeerde, misleidende claims en start met investeren in échte verduurzaming. Jezelf uitroepen tot duurzaamste merk of bedrijf ter wereld is niet slim: hoe ga je dat geloofwaardig bewijzen? Realistische doelen stellen, kiezen voor enkele SDG’s die bij het bedrijf passen en je voortgang daarop rapporteren wel.
Je schiet jezelf in de voet als merk of bedrijf, want je verspeelt je belangrijkste asset: het vertrouwen van je klanten. Wat nog erger is, is dat je de goedbedoelde inspanningen van anderen tenietdoet. Daar gaat de mensheid uiteindelijk aan ten onder.
Het goede nieuws is dat verduurzamen loont voor je bedrijf. Dat schreef McKinsey al in 2014 in een artikel op basis van analyse van diverse onderzoeken. De bedrijven die het meeste aandacht hebben voor duurzaamheid, zijn financieel het meest gezond en het meest winstgevend. (Bron: Profits with purpose: How organizing for sustainability can benefit the bottom line, McKinsey, 2014)
Waar begin je deze verandering in jouw bedrijf? Praat er eens met ons over. Vanuit onze ervaring kunnen wij je adviseren over de veranderingen die jouw bedrijf en jouw marketing nodig hebben.