Zeg eens, ondernemer, wat doe jij niet?

We zijn zo gewend om mensen te vragen: wat doe jij? Verander de vraag eens in ‘wat doe jij niet?’ en je krijgt een veel interessanter gesprek. En wel hierom: Wat je niet doet, (misschien zelfs wat je niet wilt doen) is een van de belangrijkste strategische keuzes voor een ondernemer.
De meesten van ons zijn echter pragmatische doeners. Daarom zijn we ook ondernemers: wij krijgen dingen gedaan. Dat maakt dat je geneigd bent vooral tactisch te reageren en vragen van klanten te beantwoorden met: uiteraard kunnen wij dat voor u doen, beste klant! (als ze maar niet naar een ander gaat, toch?)
Welke slagen ga je niet binnenhalen?
Maar deze tactische benadering ondermijnt nuttige strategieën. Een nuttige strategie, zoals: je tijd besteden aan datgene waar jij het beste in bent, waarmee je je onderscheidt.
Tactisch denken betekent dat we, zoals bij Monopoly, in beurten denken. Als in: hier is een situatie, wat is je beste reactie? Beurt voor beurt, zet na zet, elke slag probeer je binnen te halen.
De strategische benadering legt je een andere vraag voor: “Brengt het spelen van dit specifieke tactische spel me dichter bij de reden waarom ik hier in de eerste plaats ben?” Of moet ik juist af en toe een slag aan me voorbij laten gaan om het spel te winnen?
Strategieën veranderen niet. Ze zijn geen geheim. Het maakt niet uit of uw collega’s of tegenstanders uw strategie kennen. Tactieken daarentegen veranderen vaak en kunnen meestal het beste worden stilgehouden.
Waarom houden we zo vast aan tactieken?
Allereerst: strategieën kunnen beangstigend zijn. Als we zeggen wat we willen en hoe we dat hopen te bereiken, kunnen er twee dingen gebeuren: we kunnen falen, en dat zou ons teleurstellen, of we zouden kunnen slagen. Dat laatste, hoe gek dat ook klinkt, boezemt mensen angst in: de angst voor grote verandering.
Het is gemakkelijker om telkens te reageren op weer een andere tactische ronde die de wereld ons voorstelt. Vergelijk het met de werknemer die elke dag als eerste zijn mailbox opent en zo zijn dagen slijt met het beantwoorden van wat anderen op zijn bordje gooien. Zonder ooit iets wezenlijks tot stand te brengen.
Je kunt je dagen doorbrengen met niets anders te doen dan met tactieken te spelen en je nooit realiseren dat je niet eens een strategie had. Zo kun je misschien je pensioen halen in een groot bedrijf (waarschijnlijker is dat je boven de 50 een keer de klos bent bij een ontslagronde), maar als ondernemer houd je dit zeker niet zo lang vol.
Bepaal je strategie en verbeter daardoor je tactiek
De beste manier om de valkuil van het tactische spel te vermijden? Jouw missie en doelen, de reden dat je dit ondernemersspel speelt, steeds voor ogen houden.
Wat wil je? Welke verandering wil je doorvoeren, hoe wil je je dagen doorbrengen? Hoe kom je daar? Uitzoeken welke spelletjes je niet gaat spelen, welke slagen je laat liggen, is een goede stap op weg naar het bepalen van je strategie.
Hoe bepaal je wat voor jouw bedrijf de beste strategie is? Begin eens met het beantwoorden van de 6 cruciale vragen uit ons e-book (download het hier). Maak daarna snel een afspraak met De Marketing Mentor voor een sparring sessie. Bel of mail ons!