Het nieuwe normaal, wat betekent dat voor jouw bedrijf?

Hoe vaak heb je dit de afgelopen maanden al gelezen of gehoord: de wereld is in transitie naar een nieuwe normaal? Wat betekent dat nieuwe normaal eigenlijk voor jou? En: hoe normaal willen we de wereld na corona eigenlijk hebben?
Op dit moment zijn er een aantal veelbelovende vaccins in de laatste ontwikkelingsfase en daarmee lijkt het eind van deze tunnel in zicht. We gaan in 2021 hopelijk langzaamaan weer opstarten en onze levens terug opnemen. Pffff, opluchting, blijdschap! Maar terug naar hoe het was? Dat kunnen we vergeten.
Mensen zijn kritischer over bedrijven en merken
Dus moeten we aanpassen aan een andere realiteit en daar zijn wij mensen, sterren van de evolutie, gelukkig fantastisch goed in. Persoonlijk hopen wij vooral dat we Europeanen deze crisis nu eens wél goed zullen gebruiken (in tegenstelling tot de vorige twee). Op het vlak van klimaat en samenleving én op het vlak van merken en ondernemen.
Mensen zijn door de achtereenvolgende crises (financiële, migranten en COVID-19) steeds kritischer geworden in hun houding ten opzichte van bedrijven en hun merken en producten. Ze pikken niet zomaar alles meer. En dat is goed. Maar stelt ons ondernemers ook voor een extra uitdaging.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Aan het begin van de pandemie, in april van dit jaar, publiceerde communicatiebedrijf Edelman een onderzoek naar de veranderde houding van mensen wereldwijd. Mocht je denken dat ze zich van merken niks meer aantrekken, dan heb je het mis: hun invloed is groter dan ooit. Bedrijven en merken beïnvloeden denken en gedrag van mensen. Met die macht komt grote verantwoordelijkheid en torenhoge verwachtingen.
Veel mensen vinden namelijk dat merken hun verantwoordelijkheid moeten nemen, vooral, maar niet alleen in de pandemie. Niet door mooie praatjes over ‘samen komen we erdoor’ (zie de buitenreclame van Zalando: bleh!), maar door positieve actie die de wereld beter en veiliger maakt.
3 strategieën
Edelman suggereert drie strategieën voor bedrijven:
- Bescherm en werk samen: bescherm je personeel en zorg goed voor hen. Doe iets extra’s voor de mensen in de frontlinie van de pandemie (voorrang, korting) en werk samen met overheden om problemen op te lossen.
- Informeer en leef mee: zorg dat je als bedrijf een betrouwbare informatiebron bent, die mensen begrijpt en hen helpt om met de nieuwe situatie om te gaan. Als het alleen nog maar riekt naar profiteren, fake nieuws of fraude kan het fataal zijn voor je business.
- Verbind: toon dat je begrijpt wat klanten nodig hebben, zoals contact met hun dierbaren. Er is ook de (her)ontdekking van afhankelijkheid, saamhorigheid en ‘random acts of kindness’ (moeilijk te vertalen: willekeurige daden van vriendelijkheid en behulpzaamheid).
Het is uiteraard belangrijk dat je er zelf in gelooft en je woorden en daden elkaar niet tegenspreken. Met green washing en woke washing ga je het niet redden.
Bedrijven die de plank misslaan, kunnen namelijk een afstraffing van hun klanten verwachten. Een ruime meerderheid (71%) zegt een bedrijf nooit meer te vertrouwen, wanneer ze merken dat de winst belangrijker is dan mensen (klanten, leveranciers en personeel).
Onlangs bleek uit een ander onderzoek van YouGov in 10 Europese landen dat 37% van de ondervraagden al eens een merk geboycot had. Soms is zo’n boycot zelfs voor het hele leven. (Zo zullen wij nooit meer klant worden bij Deutsche Bank, iets boeken bij Booking.com en gaan we nooit een Primark-winkel binnen.)
Circular Monday
Op het moment van schrijven (23 november) is het Circular Monday, de duurzame tegenhanger van Cyber Monday en Black Friday. Geen extreme kortingen die je aanzetten nog meer te kopen (en weg te gooien), maar winkels en andere bedrijven die circulair ondernemen en dus geen afval meer produceren (de een zijn afval is de ander z’n grondstof).
Wat ons betreft is dit een goed voorbeeld van het nieuwe normaal zoals het zou moeten zijn.
Netwerk Bewust Verbruiken, de organisatie die Circular Monday naar België haalt, biedt ook workshops aan. Bijvoorbeeld hoe je je smartphone en laptop onderhoudt, zodat ze langer meegaan (gaan wij volgen!). Of hoe je apparaten kunt (laten) repareren. Het geld dat je op die manier kunt uitsparen, zal elke slimme ondernemer aanspreken.
Geld besparen is maar een deel van het goede nieuws. Veel belangrijker is de positieve bijdrage aan onze omgeving: “Als alle EU-burgers hun smartphone 1 jaar langer zouden gebruiken dan besparen we evenveel CO2 als de uitstoot van 1 miljoen auto’s”, lezen we in de nieuwsbrief van Netwerk Bewust Verbruiken.
Kleine moeite voor een beter normaal, toch?
Wil je met ons eens sparren over het nieuwe normaal voor jou bedrijf en welke acties jij in 2021 moet ondernemen? Maak hier dan snel een afspraak voor een eerste kennismaking.
P.S. Vergeet niet om je in te schrijven voor onze marketingtips! Dat kun je hier doen
Foto: prachtig sneeuwlandschap in Fins Lapland, maart 2019. Blijft dit normaal? Of wordt het een uitzondering?